Bygga en elitidrottare

Mitt absoluta favoritämne inom hund är jobbet kring hundens fysiska förutsättning till arbete och hur man med hjälp av välplanerad och noga sammansatt träning kan förbättra hundens prestation i arbete eller på tävling. Detta kommer att bli ett långt inlägg då jag tycker att det är ett ämne som är svårt att generalisera för mycket, även om det inte går att komma från. För mig handlar fysisk hundträning mer om att lägga saker på individnivå än vad jag tror att man gör för människa eftersom att vi har betydligt större variationer i hur en hund ser ut fysiskt med tanke på att det finns över 400 olika raser representerade-utöver det finns många olika sporter som hunden kan utöva tillsammans med sin förare och det är ytterligare en aspekt i vilken hunden ska anpassas till att kunna prestera så bra som möjligt.

DSC_5726

Jag kan börja med en sak, och nu sticker jag ut hakan och trampar på lite tår. De flesta hundarna har sämre styrka, balans och kondition än vad deras förare tror att de har, oavsett nivå! Varför? Det finns lite olika infallsvinklar och inget som är absolut, men två saker är viktiga.

  1. Man tränar gärna hunden i olika fysiska aktiviteter, men träningen är ofta spretig och inte planerad på ett sätt som ger ett gott resultat mer fundamentalt och långsiktigt.
  2. Hunden är ofta mer mentalt än fysiskt stark när det kommer till att “orka med” fysisk prestation. Det vill säga hunden VILL mer än den egentligen KAN. Hunden går mer på sin vilja än sin förmåga. Det kan räcka ett tag, men är egentligen inte hållbart.

Min passion för hårt presterande hundar och de olika akuta eller förslitande åkommor de kan råka ut för ligger i att jag ser hur otroligt mycket tid och pengar hundägaren lägger på sin hund i försök att nå toppen. Träning för en duktig instruktör i den gren man utövar, hyra av utrustning eller ute alt inomhusbanor, bensin, foder, tillskott, köp av utrustning, veterinär, tävlings och licenskostnader, avelsunderlag, utställning och mycket mer. Tusen och åter tusentals kronor! De första åren med hunden handlar dessutom väldigt mycket om att “bygga upp” hundens utföranden i olika moment, samt att få en riktigt bra teamkänsla med den. Under dessa år tränas hunden hårt  mycket både fysiskt och mentalt och om jag får utgå från vad jag hört nästan varje tävlingshundsförare säga så har hunden sina “golden years” på tävling vid mellan 5-7 års ålder . Här kommer min yrkeserfarenhet in och kan också understryka att nu börjar även eventuella nya eller gamla skador spöka, och förslitningsskador göra sig till känna. Många hundar gör sina bästa tävlingar här, men måste sedan ställas av eller byta gren till något “mildare” för att kroppen inte längre håller för det den var tänkt till, trots att hunden rent mentalt är på topp då den är helt trygg i tävlingsmiljö, ni har en väl genomjobbad rutin som ekipage och det enda som behöver ske nu är att fila in detaljerna, slipa diamanten-men kroppen sätter stopp.

Här är jag helt övertygad om att vi kan göra en massiv påverkan och förändring!

_DSC6878

Med rätt träning från början, med planerad träning och regelbunden genomgång och förebyggande behandling hos fysioterapeut byggs hunden upp i styrka, kondition, koordination och balans för ditt ändamål. Du lär dig se hundens styrkor och svagheter och mindre skador eller blessyrer kan snabbt fångas upp och stärkas innan olyckan är framme eller nötningsprocessen har gått för långt. När jag skriver “för ditt ändamål” syftar jag på vad hundens uppgift är och att man väger in vilka moment den utsätts för i sin vardag, ett exempel:

IPO-Hunden ska göra lydnad, spår och skydd.

Finns förslitande moment i lydnaden?  Det finns ett långt monotont fritt följ, ett stort apporteringsmoment med hopp över ett högt hinder och klättring över A-hinder. Överlag finns många “start och stopp” moment.

Finns förslitande moment i spåret? Just här skulle jag generellt sett säga nej 🙂

Finns förslitande moment i skyddet? Ja. Hunden gör snäva svängar när den ronderar skjulen, den gör kraftfulla angrepp mot figurant både under flykt och vid modprov. Utmaningen blir större om underlaget är dåligt.

I modern tid premieras snabba och häftiga utföranden allt mer, de ska självklart vara precisa också. Vi avlar därför fram mer temperamentsfulla individer inom alla raser för att matcha detta vilket gör att man förlorar eller minskar ner andra egenskaper så som impulskontroll och eftertänksamhet. För och nackdelar!

Hållbarhet är kärnan i detta ämne. Hunden ska hålla för sitt ändamål i fler år än vad den gör idag och förslitningsprocessen ska vara så liten som möjligt vid hög ålder. Men! En annan intressant infallsvinkel är också hur en hund i fysisk toppskick kan konkurrera på tävlingsbanan. En hund som orkar en hel dag på tävling utan att bli för trött och som håller sig på topp trots hårt väder eller hög värme. En hund som kan utföra moment bättre rent tekniskt för att den har en väl intränad reaktivitet i sin kropp och för att den är stark nog.

DSC_9717

Nyckeln är att bryta ner momenten. Hur går min hund fot? Hur hoppar min hund? Slår den i och varför?  Hoppar den flackt eller med tryck? Hoppteknik är ett allt hetare ämne och jag kommer att göra ett eget inlägg om det. Det kommer dock vara fokus på höga hinder. Hur tar min hund A-hindret? Kastar den sig upp och ner eller klättrar den ordentligt? I skyddet kan angreppen bli hårdare utan att för den sakens skull utsätta hunden för större risk? Detta kan i vissa fall vara en mer teknisk fråga, men jag tycker att de ofta går hand i hand.

Speciellt på hög nivå är en poäng plus eller minus vara avgörande för att hamna på eller utanför pallplats och i flera fall kan missarna bero på en rent fysisk detalj, till exempel ett islag i hindret.

Hur gör man då?

Jag tror att det är viktigt att förstå rent grundläggande hur kroppen fungerar. Träning är grovt och kortfattat beskrivet en nedbrytnings och uppbyggnadsprocess där man hela tiden måste öka belastningen för att hela tiden förbättra resultatet av uppbyggnaden.

Belastning=Nedbrytning av muskler (inkluderar även hjärtat vars uppgift är att syresätta muskler och organ)

Uppbyggnad=Återhämtning, det vill säga vila och intag av tillräcklig energi (Födoämnen). Denna komponent är precis lika viktig som nedbrytning/belastning! 

När du belastar en muskel bryter du ner den. För att den ska kunna öka i volym och generell prestanda (uthållighet/kondition och styrka) krävs att den får vila. Under vilan anpassar kroppen sig efter belastningen den utsätts för och bygger upp muskulaturen för att den ska klara av samma belastning bättre vid nästa tillfälle. Får muskeln inte vila sker motsatt effekt och muskeln bryts ner och kommer klara belastningen sämre istället. Alternativt kan den brytas ner av en dåligt sammansatt kost eller för lite energi.

Balansen mellan belastning och återhämtning är jätteviktig, och vi måste tänka åt våra hundar där då de ofta är för ambitiösa för sitt eget bästa. De VILL mer än vad de KAN. “Han verkar inte trött” får jag höra ofta, men detta kan lika mycket handla om att hunden har en hög grundstress i kroppen och alltid förväntar sig att något är på “G”. Här är det viktigt att styra.

Kortfattat behöver hunden planerad fysträning för att bli stark och anpassad till grenen den utövar. En hund som inte är stark nog skadar sig lättare då kroppen inte kommer att orka utföra rörelser på ett optimalt sätt , musklerna svarar inte heller lika snabbt på en otränad muskel.

En hund som inte får återhämta sig är trött och instabil i sin muskulatur och även detta medför att den inte kan eller orkar svara på hjärnans signaler lika snabbt. Skaderisken ökar.

Som vanligt rekommenderar jag att ta kontakt med fysioterapeut för att bena ut vad just din hund behöver, och hur du ska bygga ett lämpligt fys-schema för den och där ni tillsammans utvärderar träningen allt eftersom utmaningarna avverkas. Naturligtvis ska även denna fysträning fungera i symbios med den vanliga lydnad/skydd/spår/rapport osv träningen också!

Lycka till! I nästa inlägg tänkte jag ta upp stretching och återhämtning. 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s