Laser vs biolight vs Novafon vs ditt vs datt

Sedan jag började jobba med laser dyker det naturligtvis upp väldigt mycket frågor kring behandlingsformen och hur den står sig i jämförelse med alla andra olika typer av behandlingar som finns på marknaden. Faktum är att ingen av de mer kända behandlingsformerna är dåliga (Biolight, Novafon, elektro osv) så jag kan absolut inte lägga upp något argument för att man inte skulle behandla med annat än med laser. Men (det finns alltid ett “men”) så tycker jag att den avgörande faktorn är effektivitet både under behandling men också över tid. Ger behandlingsformen direkt resultat, hur ofta behöver du behandla och över hur lång tidsperiod? Självklart är detta ganska generellt eftersom att vi alla är individer, djur som människa och vi svarar olika på behandlingar. Det finns dock en mer övergripande presentation och det är att lasern är ganska överlägsen när det kommer till effektivitet, resultat och behandlingsintensitet. Tar vi biolight och novafon som exempel så tycker jag att dessa är toppen att ha hemma (om man har råd) att använda på sig själv eller sitt djur i förebyggande syfte och andra mindre “åkommor”. Båda produkterna säljs till både yrkesutövare och “Svensson” och har man råd kan det vara en bra investering som den är eller som komplement till eventuella laserbehandlingar.

Jag har läst på flera ställen att “du måste veta exakt vart du ska behandla för att få resultat med en laser”, vilket inte riktigt stämmer. Visst, är laserterapeut/sjukgymnast/Hundfysioterapeut/Hästmassör eller liknande så ska du ha kunskap nog att veta vilket område du ska behandla och vad källan till negativa symptom är, men jag vet inte någon av dessa som enbart behandlar ett enda område under en session, för att uppnå ett gott resultat så är det inte mer än standard att behandla PÅ och RUNT problemområdet samt på de ställen på kroppen som kommit att påverkas till följd av tex avlastning och  kompensation  (görs inte detta så byt ut personen som utför behandlingen snarare än behandlingsformen 😉 ).
En laserapparat köper du som lekman inte hem hur enkelt som helst utan du ska ha en utbildning för att utöva denna terapiform, en av anledningarna är att lasern kan göra skada om du inte vet vad du gör på grund av intensiteten i behandlingen medan de andra nämnda produkterna ger en väldigt generell typ av behandling över området.

Vid större fysiska problem eller skador behandlar du som tätast varannan dag 1 session/gång  medan du kan behandlar runt 2 ggr dag, varje dag med typ Biolight och Novafon, och en behandlingssession kan på stora djur som hästar gå på över 30 minuter. Det är inget fel! Har man ork och tid och vet precis hur man ska behandla för att uppnå bästa resultat så är det bara att tuta och köra 🙂  I förebyggande syfte finns egentligen inga restriktioner heller, man kan kanske köra lite behandlingar efter ett hårdare ridpass eller träningspass med hunden alt sig själv eller liknande.

En stor nyhet är att jag under kommande helg kommer att komplettera min utbildning med att nu även kunna erbjuda laserterapi på människa, hussar och mattar (och ni som inte är hussar och mattar också så klart) kan också få hjälp med åkommor och besvär. Mer om det inom kort.

Var och en väljer sitt, så enkelt är det! Detta var dock mitt perspektiv på det hela, hoppas ni är nöjda med mitt svar. På återseende!

grima

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s