Tävlingspsykologi med Ewa-Marie Wergård

Det blev inte lugnare efter helgen! Under måndagskvällen var det dags att bege sig till Vallentuna för ett litet kvällsseminarium i tävlingspsykologi för Ewa-Marie Wergård. Jag hade inga tidigare erfarenheter av Ewa-Marie men måste verkligen säga att hon med sin erfarenhet inom etologi och framstående resultat i flera tävlingsgrenar samt med sin energiska personlighet gjorde en riktigt intressant föreläsning om tävlingspsykologi ur framförallt det humanitära perspektivet. Ofta tänker man ofta på saker ur hundens perspektiv (eller hästen) under tävling, att de ska tåla alla möjliga störningar och “rutas in” för att hålla ihop programmet igenom, när man i själva verket själv beter sig som ett splittrat vrak med nerverna spelandes utanpå huden och svetten lackandes i pannan.

Den här föreläsningen handlade om att förbättra sitt självförtroende, sin självkänsla och att få kontroll över sina känslor. Mycket intressant och mycket häftigt! Ewa-Marie pratade mycket om att omprogrammera hjärnan, lura den till att se saker ur andra perspektiv (positiva) till exempel genom affirmation. Egentligen kunde det mesta appliceras på allt och jag känner mig sugen på att prova ett par av dessa övningar för att se vad som går att påverka med dem. Jag ska skriva ihop ett par mantran som jag ska upprepa för mig själv ett par gånger om dagen, och jag och Rebecca har planerat att under kommande 3 veckor endast ge positiv feedback till varandra under träningen. INTE om hur fint hundarna går osv som vi nog är ganska duktiga på, men på hur VI har hanterat hundarna eftersom att fokuset ligger i att genom sin ökade självkänsla och sitt ökade självförtroende överföra detta till hunden sekundärt.Kritik är självklart en viktig del av att komma vidare i sin träning, men man glömmer nog lika ofta att “boosta upp” under perioder för att verkligen fylla på med positiv energi och bortse från alla hårda krav man har på sig annars och som faktiskt kan bryta ner en del.

appreciate

En annan del jag tog åt mig ganska mycket av var det här med att komma in i en “bubbla”. Under koncentration eller när man kommer in i ett så kallat flow så känner man ofta att man är inne i en bubbla, man störs inte av omgivningen utan har full koll på sin uppgift. VI begär ofta, eller åtminstone så strävar vi efter att få hunden i denna bubbla utan att för den sakens skull själv fundera på hur pass koncentrerad och inne i bubblan man själv är…för att inte tala om att det kanske är mest lämpligt att dela bubbla när man faktiskt gör någonting tillsammans med hunden?  Jag är nog lite den personen som dels vill ha hunden i en bubbla, och så försöker jag själv även gå in i en bubbla..och så går vi där i varsin bubbla när det hade blivit så mycket bättre av att slå ihop dem till en, “it takes two to tango”. Jämför här lite med ridningen där man brukar säga att man vill bli som en kentaur, man vill bli ett med hästen, känna att man knappt ger några hjälper och att det nästan känns som att den läser ens tankar under ridningen, den har full fokus och du likaså, ett innerligt samarbete där hunden inspireras till att vilja arbeta med dig och söker trygghet hos dig i märkliga situationer så som tävlingsplatser ju faktiskt är.

Sist men inte minst-Jag blir väldigt nervös på tävling och det yttrar sig i att jag kan bli väldigt nipprig, fick rådet att springa och bli riktigt andfådd för att “ladda ur” och tvinga kroppen att andas med både lungor och mage istället för att andas högt och snabbt vilket är en effekt av stress och nerver. Slutligen, allt detta kräver ju en del träning och det kommer att vara lätt att falla tillbaka i gamla mönster, likväl känns det riktigt kul att testa på.

Har för övrigt lyckats ladda på ytterligare träningsplaner, denna gången är det i skyddet! I både juni och juli är det skyddsläger för Mikael Lagnevik, ska bli så grymt roligt! Äntligen kan vi sätta igång då Harri är smärtfri i sin tass. Vi kommer att åka till filialen i Västerås och göra en koll med ultraljudet för att få det svart på vitt, men tills dess börjar vi sakta men säkert bygga upp honom i kondition. Lyckligtvis har vi vattenbandet, men hör och häpna-innan jag provar att släppa honom lös har jag införskaffat ett flexi-koppel  så att han kan trava runt lite 😀 , säkert livsfarligt men hitils funkar det skitbra 🙂

Det var allt för denna gången, dags att sätta action på detta!

harribus4


One thought on “Tävlingspsykologi med Ewa-Marie Wergård

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s