Att bygga en hund

…är både kul och svårt. Harri har alltid varit en oerhört fysisk hund och jag har alltid vetat att han aldrig kommer att nöja sig med “det ena eller det andra” utan han behöver utlopp för all sin fysiska energi för att kunna komma till ro med andra mer mentalt krävande utmaningar. Trots det har han faktiskt fått vänta med sådant, till största del för att bli klar i kroppen vilket betyder att det mesta fått infinna sig på en lagomnivå. Nu är det andra bullar och med ny sele inhandlad så ska vi äntligen börja köra dragträning! Något som passar två fartdårar alldeles perfekt 😉
Igår körde vi alltså vårt första pass och jag utgick helt från att han inte skulle dra alls utan att han dels skulle få vänja sig vid cykeln och att bara “springa med” så att säga. Efter ett tag beslutade jag mig dock för att prova vad som hände om jag satte fast honom med inställning om att alla möjliga reaktioner kunde dyka upp-resultatet av det var att jag verkar ha en hund som har draget i sig helt naturligt. Han förstod direkt sin uppgift, lyssnade jättebra och verkade verkligen njuta av att få ta ut sig lite. Vi körde dock knappt en kilometer innan jag klev av cykeln och skrittade hem honom, en sån härlig känsla!

Nu kommer vi alltså till en del där jag behöver sätta mig ner och planera dragträningen för att få ut ett optimalt och långsiktigt resultat, vi behöver:

1. Successivt öka kondition
2. Successivt öka styrka
3. Successivt öka teknik

Detta görs genom att sätta delmål och att inte ha bråttom. Det är lätt att bli ivrig när man har en sportig hund full av energi att bara låta dem “leva ut” och ösa på, vad man behöver tänka på är vad oplanerad körning som det kan medföra? Jag vill ha en hund som känner sig mentalt oövervinnlig, och då kan jag inte köra slut på honom varje gång och sluta med en känsla av att han är supertrött. Ibland (och oftare än motsatt) måste det få kännas lätt, så hur många pass behöver läggas in där vi behöver utmana hunden och töja lite på gränserna? Det måste vi också göra för att bygga hunden och dessutom öka konditionen. Kul och svårt som sagt och någonting som helt måste anpassas till individen sett till utgångsläge både mentalt och fysiskt. Kapitlet om att just bygga och maxa hunden är ju också någonting som de flesta tänker på och har mer av en plan bakom, i sin egen iver är det lättast att tänka på det som ju är roligast-vilket är helt naturligt. Vad som dock kan behöva särskilt mycket uppmärksamhet är den ruskigt viktiga återhämtningen! Utan inplanerad och anpassad återhämtning kommer du aldrig och åter aldrig nå ett toppresultat och du kommer aldrig att få ut det absolut bästa av hunden i den gren (i detta fall fysisk) du avser att utmana den i. Återhämtningen är och ska vara en stor del av träningen och den är ett verktyg som hjälper till att bidra med byggstenar till målet ni strävar mot. Vad är återhämtning? Kort förklarat är det ju vila, men vila med en “baktanke”. Efter ett hårt träningspass är musklerna trötta och kroppen genomgår en nedbrytningsfas eftersom att man ansträngt alla muskler och organ på en nivå som ligger över det normala, för att återställa och att bygga behöver kroppen alltså få utrymme att bygga upp det som brutits ner igen och göra sig av med slagg, reparera sig och komma tillbaka på en högre lägstanivå. Viktiga element i återhämtningen är (ej i ordning):
1. Sömn, passiv vila
2. Vätska
3. Kost, får hunden rätt anpassat foder och kanske tillskott?
4. Massage/stretching och andra sätt att öka blodgenomströmningen i musklerna igen, detta påskyndar läkning och bortförsel av slagg, mjölksyra och hunden kan ofta komma tillbaka fortare.
5. Rörelse, lugna promenader, skrittrundor, uppmjukande övningar.

Hundens allmäntillstånd, hur ser tassarna ut? Rör den sig rent och hältfritt? Skakig och matt i kroppen eller bara “glad men trött”?

Med mera..

Hunden kommer aldrig själv att kunna tänka rätt kring återhämtningen varför det är viktigt att den är just välplanerad, hunden kommer alltid att gå efter mottot “gör det som är kul” och sällan “gör det som är smart”, något som man lätt glömmer. Hundar är djur som ofta vill göra sig av med energi, gör man en direkt jämförelse med till exempel vargar som istället är djur som gör allt för att spara energi skapar det kanske lite eftertanke. En muskel som inte är väl återhämtad har inte en optimal och normal funktion. Den är ofta stel och inte töjbar i den grad den kan töjas, och den är av trötthet inte helt stabil vilket ökar skaderisken ganska markant.

Sist men absolut inte minst-skritta fram och skritta av. Jag tror att detta är det tredje inlägget jag nämner hur viktig skritten är i både i upp och nedvärmningssyfte och varför det är av så stor vikt att man gör dessa förberedelser och låter kroppen varva ner. Läs mer om skrittandets effekter här:

https://vanterra.wordpress.com/2015/01/04/otroligt-underskattad-traning/

https://vanterra.wordpress.com/2014/08/12/uppvarming-uppfoljare-till-hast-vs-hundinlagget/

https://vanterra.wordpress.com/2014/07/20/hund-vs-hast-att-skritta-fram-och-skritta-av/

Så! Skulle jag skriva detta väldigt långa inlägg väldigt kortfattat hade jag bara sagt: Slarva inte och planera väl! Tänk hållbart och långsiktigt och inte “kul för stunden” och få på så vis ut det bästa av dig och din hund.

Harri och jag har fortfarande en del testkörningar att göra innan vi börjar med de riktiga delmålen, det ska bli kul att se om/hur denna träning färgar av sig på andra sätt i vardagen. Kan han bli mer rofylld? Vi kommer utöver cyklandet så småningom även köra rena fysdagar med tyngre vikter, andra dagar bara spring och inget drag alls..utöver det mycket mycket skrittrundor. Jag har precis beställt hem en massa kul också http://hundkompanietk9.se/ så att vi har alla verktyg som behövs för att detta ska bli bra, det blev ett par spårflaggor också så att jag slipper göra provisoriska av färgglada hundbajspåsar…

Hörrni, glöm inte att ha kul på vägen-önska mig lycka till! 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s