Ålder är ingen sjukdom

Om snart två månader blir Grima 10 år gammal-10 år! 7 år har vi haft tillsammans hittils och när jag blickar tillbaka inser jag hur mycket vi har gått igenom tillsammans…men mer om det i ett annat inlägg. I just detta inlägget tänkte jag skriva lite om äldre hundar och när en hund egentligen blir gammal? Kom ihåg att jag är lite subjektiv, men min erfarenhet är att åldern (förutsatt att hunden är frisk) många gånger ses som en sjukdom-“Nu är hunden 8 år och ska få bli pensionär”. Förstå mig rätt, hårt arbetande hundar kan många gånger till viss del trivas med att ställas av och spendera resten av sina liv med mysiga skogspromenader. Jag vill dock hävda att vi i många fall gör både oss och hunden en otjänst med det tankesättet, är hunden fortsatt pigg och glad när den är 8 år och uppåt finns absolut ingen anledning att sluta med aktiviteterna, det är dessutom ofta de som håller hunden ung!

Grima är ett perfekt exempel på detta. När jag skaffade Harri tänkte jag att Grima som vid det tillfället var 8 år och hade fått sin spondylosdiagnos kunde börja ta det lugnare och mest få vara en hund som hänger med mig på långrundor och myser. Resultatet av det tänket var att jag fick en hund som inte alls var glad åt detta beslut och som dessutom snabbt förlorade sin goda fysiska form och blev tjurigare. Min poäng är att vi många gånger genom våra antaganden kan göra hunden gammal, när den egentligen inte alls är det utan fortfarande kan och vill leverera!

I dagsläget är tanken att Grima ska fortsätta tävla och starta FH igen. Detta genom kontinuerligt spårande och fysträning i form av water treadmill, simning och skogspromenader förstås för att ha väl anpassad kondtition för att kunna utföra uppgiften, med detta är hon återigen samma gamla knäppa hund som dundrar fram i skogarna och forcerar sig igenom allt i sin väg, vild och vacker! Tänk ändå vad mycket resurser du lagt ner i din äldre hund innan du helt hänger dig åt en yngre förmåga och våga fråga dig om det verkligen är hunden som borde ställas av, eller om det är du själv som gör ett lite fördomsfullt antagande?

Tillägg till detta är att äldre hundar naturligtvis kan komma att behöva lite mer tillsyn vad det gäller det rent fysiska då vissa kroppsliga funktioner inte är lika effektiva som på en yngre hund. Artos är en vanlig sjukdom hos äldre hundar som kan komma av tidigare hårda påfrestningar på lederna sett till sportsliga utövanden eller kanske övervikt hos hunden, detta går att behandla och förebygga eller bromsa med bra tillskott och välanpassad träning. Hunden blir aldrig frisk från artrosen, men kan i många fall leva ett aktivt liv med vård. Likväl har äldre hundar ofta lättare att drabbas av övervikt och generellt sett kan de ha svårare att bygga muskler och därav kanske man behöver byta till ett mer anpassat foder för senioren och även där tillsätta tillskott som hjälper kroppen att bibehålla en bra muskulatur för bästa möjliga mående. Äldre hundar behöver också mer tid till återhämtning men behöver också hålla igång sin rörlighet genom att faktiskt få komma ut och röra på sig. Det finns många skonsamma sätt att träna sin äldre hund på varav simning är ett perfekt träningssätt om man vill använda det till att underhålla kroppen, ofta är det också lite billigare än water walker treadmill som förvisso också är ett helt utmärkt sätt att träna hunden på. Återhämtningen är ju dock viktig som tidigare nämnt och därför man massage och stretching vara särskilt viktigt eftersom att hunden lätt blir stelare med åldern. Täcke på vintern och vid hårt väder kan vara betydande.

Grima är både “gammal” och har dessutom diagnosen spondylos samt lite stela handleder, men ingen hejd på sig och precis lika träningssugen som tidigare förr. Hon tränas i water treadmill och kommer självklart att få kontrollerad simträning i sjöarna när vattnet är tillräckligt varmt, utöver det äter hon Svenska Djurapotekets seniorpulver (vi köper det på http://www.animail.se ) med glucosamin och grönläppad mussla för lederna skull. Vi ska även börja med att prova på Re-dogs tillskott “joint balance” med L-glutamin för att se om vi får bättre resultat med att bygga muskler på henne. Då och då behandlas hon med laser och novafon för mjukgörande och hon har även täcke och stöd för handlederna från Back on track. Jag vågar påstå att hon är en väldigt glad 10-åring som absolut inte vill kännas vid ordet “pensionär”. Nu kör vi och satsar till hösten! 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s