Projekt rehab

I år fyller min pärla Grima 10 år…10 år..Jag kan knappt ta in det, tiden går så fort. Tänk att hon har funnits hos mig i 7 år…7 år av så många roliga äventyr. Med henne har jag åkt land och rike runt på träningsläger, seminarium, semestrar, utbildningar och inte sällan i uselt väder där vi stått och väntat på något pendeltåg för att få träna lydnad och skydd i något gammalt garage en kolsvart kväll i november. Som jag har grinat över hennes förbannade envishet ibland, och varit lika stolt och varm över att hon är så lätt att ha med sig och låna ut när någon behövt provhund under massage och fysioterapiutbildningen. Ja jag skulle kunna skriva en hel bok om oss och alla äventyr vi varit med på, men det här inlägget handlar egentligen om Grima och hennes fysiska tillstånd. Hon är alltså en schäfertik på snart 10 år med ett förflutet som IPO och lydnadshund, numera FH-projekt. Hon är sedan 4 år tillbaka diagnosticerad med spondylos och har genom åren mest simmat för att hålla sig i hälsosamt och förebyggande tillstånd mot detta. Hon har sedan fastställd diagnos ätit metacam och grönläppad mussla regelbundet. Senaste året har hon inte simmat alls eller haft någon särskild träning utöver hemmaövningar utan endast fått lite laser och novafon samt stått på smärtstillande. Hon har haft viss muskelartrofi i bogarna och är generellt sett ganska omusklad i rygg och bål/bog. Hon väger för mycket och är relativt stel och visar även ömhet i carpus (handlederna) och i ett par tår vilket man kan misstänka är artros (dock ej röntgad för just detta). Hon är oförskämt pigg, jag hade tänkt att hon skulle få pensioneras sedan länge och mest få gå härliga promenader och hålla igång men tji fick jag. Hon är precis lika aktiv som tidigare så det är bara att inse att jag har två fullt aktiva schäfrar mot vad jag trodde att jag skulle.

Grima ska nu få sättas igång ordentligt och alla resurser kommer att sättas in för att hon ska må så bra som möjligt fysiskt. Hon har börjat gå i water walker treadmill sedan i onsdags och är uppbokad för tio tillfällen framöver. Detta projekt avser alltså att muskla upp, mjuka upp och stärka henne så pass att hon förhoppningsvis blir så gott som smärtfri. Hon kommer även att få laser och novafon/massage under behandlingarna samt stretchas då hon blivit mycket kort i bland annat gracilis (en muskel vid innanlåret), triceps, hamstrings/gluteus (sätesmuskulaturen) och latisimus/longisimus dorsi (sidor/bakre rygg). Hon kommer även att bantas eftersom att hon numera väger cirka 3 kg för mycket och vi kommer att köra på Hill’s nya foder “Perfect weight” som vi köpt via Animail. Jag blev nyfiken på detta foder när jag var på Hill’s foderutbildning då det ska vara revolutionerande inom bantningsfodrena med en ny formula. Vi får se, jag är ett fan av standardt och färskfoder, men hon behöver verkligen gå ner i vikt och är inte känslig för foderbyten så jag ser ingen anledning att inte prova. Dessa 10 tillfällen och tiden mellan kommer noga att dokumenteras med bild och film för att jag (såklart) men även ni ska få se utveckligen. Utgångsläget är alltså följande:

Tillstånd: Spondylos i rygg, trolig artros i några tår och omusklad, kort och stel i muskulaturen av den anledningen.
Vikt: 35 kg
Midjemått 84 cm.
Viktmål: 32 kg, men gärna 31 kg.
Verktyg: Water walker treadmill, Laser, Vibb-platta, Novafon, carpusskydd och benmanschetter bak utan vikter. Eventuellt vanligt löpband för skritt-träning.
Övrigt: Stretching, massage.
Foder och tillskott: Hill’s perfect weight, Svenska djurapotekets seniorblandning med b.la grönläppad mussla. Metacam.

Generell målbild: Ökad muskelvolym, förbättrad överlinje, minskat midjemått och vikt. Smärtfri eller vädligt smärtreducerad. Gladare och sundare hund!

Utgångsläge i trask, lite okoordinerad i rörelserna, cirka 7 min i skritt.

Exteriöra bilder:

Tog med denna också för att få en bild ur annat perspektiv.

Imorgon blir det en rejäl novafon och massage, på onsdag är det dags för trask igen, nu kör vi! 🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s