Det där lilla extra

Det är så bisarrt egentligen hur noga många hundägare är med sina hundar vad kommer till utfodring och hur de ska tränas, när man som ägare däremot gärna låter något gott slinka ner oftare än vad man borde och lätt glömmer bort det där med att verkligen motionera. Jag är ju sådan själv såklart(!) och givetvis är jag expert på att bekymra mig om någon av hundarna verkar ha fått lite för mycket mat/godis en dag utöver sina x antal ordinare noggrant utmätta deciliter och tillskott och eventuella belöningsgodis (som inte får innehålla något onyttigt såklart 😉 ).

Det verkar bli värre! Jag har sett sådana träningsresultat på sistone på hundarna att jag blir alldeles till mig eftersom att det ligger så mycket bakom, det är som att en kork har släppt och nu får jag (men mest hundarna) verkligen lön för mödan av att vara noga. Fysioterapi handlar ju bland annat (borde handla) om att förebygga för sin hunds exteriöra brister (det har alla hundar) och för att anpassa dem att utföra de fysiska utmaningar vi valt att utsätta dom för, alternativt att återbygga det som skadats. Bristerna kan vara rasbetingade och individuella, likväl behöver vi göra det vi kan för att ge hunden bästa möjliga förutsättning att undvika skador generellt i vardagen och kanske mest kring dessa områden. Harri är fördelaktigt en väldigt liten schäferhane (63 hög och 33 kg), han är också väldigt smidig och snabb vilket såklart också gynnar honom. Han är dock väldigt lång i ryggen (typiskt schäfer, men jag upplever honom som lite extra lång) och han har veka mellanhänder.
Grima å andra sidan ganska vinklad bak, har något veka mellanhänder och hon är dessutom kohasig . Ian har ganska lösa armbågar…lite av varje alltså, och extra kul för mig att jobba med! Där är det en fördel att ha tre hundar ibland 🙂

Harri har fått jobba med stabilisering större delen av alla fysträningspass på grund av att han har förutsättning för att bli “sladdrig” och att få kraftigare genomtramp i carpus genom åren om han inte får jobba med dem i förebyggande syfte. Passen har varit mycket fjärrdirigering som är en riktigt grym övning för att stärka upp muskulaturen kring bålen, den absolut bästa övningen och som jag använder mig mest av är “sitt vackert” som verkligen tränar upp styrka och balans. Det krävs ganska mycket av en lång hund att få upp en stadighet och uthållighet i vad man normalt sett bara kallar ett “gulligt trick”. Vi har tagit det ett steg längre nu och tränar för fullt på att han ska kunna stå på bakbenen, balansen och koordinationen han får av den träningen kommer han sedan att ha enorm nytta av när han ska hoppa hinder eller klättra A-hindret inom IPO, för att inte tala om hur det ytterligare verkligen bygger stöd för ryggen.

Mellanhänderna är lite svårare, i mitt förra inlägg pratade jag om att skritta hunden och det är bra för i princip allt och det är alltså även bra för just veka mellanhänder. När hunden skrittar på hårt underlag (asfalt) krävs små små parerande rörelser i mellanhänderna för kroppen att upprätthålla bra koordination i rörelsen, just dessa små pareringar bygger också upp stöd och stadighet mellan carpus och tålederna. Utöver det tränas han som tidigare nämnt på medicinboll som kanske också har gjort mest resultat, det utgör samma princip av parering, men träningen är lite mer krävande.

Grima har spondylos och har simmat aktivt från och till sedan hon fick den diagnosen. Det har fungerat ganska bra, problemet med simning är att det efter ett tag nästan blir mer kondition än styrketränande. Nästa vecka börjar vi traska henne i en water walker treadmill istället. Det finns ju dock hemmaövningar som är toppen och det som gjort stört nytta är att kliva runt “offroad” i blåbärsis eftersom att hon verkligen får lyfta och länga sitt steg för att jobba igenom ryggen. Som matte får man även träna rumpan eftersom att man själv också måste kliva runt vilket ju blir en liten bonus 😉 Allteftersom kommer dem träningen dock mest bli mjukgörande och lösgörande eftersom att jag annars måste öka tiden mer och mer för att öka styrkan i henne och för att hon ska kunna bibehålla musklerna, det är därför water walkern är överlägsen eftersom att hunden gör samma typ av rörelse och belastningen går att både öka och minska. Ska bli väldigt intressant att se hur det kan hjälpa henne! Grima har utöver det troligtvis artros i mellanhänderna (hon är inte röntgad men är stel och lite öm i dem ibland). Hon ska då helst gå på mjukt underlag för att avlasta och gärna få novafon eller laserbehandling kring områdena. Vattentrasken gör underverk där också eftersom att hon naturligt tränar och får igenom rörelsen ordentligt i carpus och tår utan att de belastas på grund av vattnet.

Ian, sist men inte minst! Han får också träna mycket stabilitet också såklart, men med den kroppen går det ganska fort att bli stadig 🙂 . Hans något lösa armbågar skadar ju inte på något vis men jag försöker ändå att jobba mycket med medicinbollen och snabb trav för att han ska få stabilitet och dra in dem mot bröstkorgen och så att rörelserna går uppåt snarare än utåt.

Pheuw! Det var allt för denna gången, i helgen ska jag försöka få lite bilder och filmsnuttar på träningen jag precis beskrev, och även skriva om vad “task specific” är vilket skulle skett för längesedan.

Stay tuned!


2 thoughts on “Det där lilla extra

  1. Hundträning kan jag ingenting om, jag vet vad som är upp och ner på en hund men inte så mycket mer. Ska bli kul att följa dig så kanske jag lär mig mer!? Jag skrattade gott åt att man är så noga med hunden, men sig själv är det inte lika noga med. Jag har noterat samma företeelse med människor och bilar. Bilen vet man exakt vad den drar och när den servades sist men själv tror man att man bara ska fungera. Så lustigt man tänker!
    Du har väldigt fina bilder och texter. Snyggt Lina!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s