Otroligt underskattad träning

Fysträning är verkligen hett och väldigt “inne” just nu, som med allt annat är det på gott och ont. Det goda i det hela är ju att intresset för att hålla sin hund stark och i god kondition och att man går ut och gör roliga saker ihop med den som också ger riktigt med stimulans är större än någonsin, och det negativa i det hela är att man mitt i denna iver ofta glömmer den viktiga återhämtningen och mindre fartfyllda och nästan viktigare övningar än de eviga kilometrarna i full kareta på cykel eller annat. Därför vill jag skriva om ett ämne..eller en gångart (!) denna gången som är lika vansinnigt underskattad som den är viktig och nyttig-skritt.

Väldigt få hundar väljer naturligt att skritta eftersom att det kräver mer av hunden att göra det. En hund som travar eller galoppera behöver inte koordinera och använda sin balans lika mycket på grund av den rörelesenergi som som jobbas upp i farten. I skritt måste hunden använda små muskler och rörelser för att koordinera och balansera kroppen och även “vila i steget”. Det är lätt att förstå om man själv provar att gå långsamt, det blir plötsligt mycket mer att tänka på än om man går upp en växel och går powerwalk! Hunden använder dessutom hela kroppen på ett annat sätt när den skrittar fram, skritten kan vara väldigt konditionsbyggande och väldigt mjukgörande.

På sista tiden har jag verkligen fått kvitto på hur bra denna träning verkligen är. Jag har tagit med båda schäfrarna på koppelpromenader (oftast springer de ju lösa och dundrar i vansinnesfart i skog och mark) mer än vanligt på sistone i skritt både på asfalt men även off-road i skogen där vi går slalom mellan träd och kliver runt i riset. Hundarna måste verkligen höja och länga steget och jobba genom ryggen. Ett plus i kanten verkar vara att det dessutom tar en del mentalt på dem, de är väldigt nöjda efter ett fyspass i skritt till skillnad på att ha fått springa fritt under en timme. Grima som nästan haft artrofi runt bog och lårmuskulaturen och varit alldeles platt och insjunken kring dessa områden har plötsligt börjat få densitet i musklerna och en svag utbuktning och volym. Hon känns mjukare än tidigare då hon varit otroligt stel i perioder. Harri å andra sidan har blivit en redig krallbiff, det glädjer ett mattehjärta ❤


2 thoughts on “Otroligt underskattad träning

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s