Uppvärming (uppföljare till häst vs hundinlägget)

Jag fick en liten förfrågan om att skriva ett inlägg som rör uppvärmning. Kul och självklart ska jag göra det!
Uppvärmning och nedvarvning är tyvärr något som det slarvas med alltför ofta och troligtvis beror det på att man vet helt enkelt inte riktigt vet varför man värmer upp eller varvar ner och då läggs inte den fokus som behövs på det heller.

Varför ska man värma upp då?

Jo, uppvärmning är ett sätt att förbereda kroppen för en fysisk utmaning. Genom att successivt höja pulsen, öka blodcirkulationen och mjuka upp musklerna reduceras risken för skador och förslitningar kraftigt mot om hunden går in på planen helt oförberedd. Väl uppvärmd orkar också kroppen lite längre. När hunden börjar röra sig och kommer upp i puls ökar blodcirkulationen och med en god blodtillförsel i muskeln blir den mycket mer belastningsbar och töjbar, den svarar dessutom snabbare på hjärnans impulser (signaler). En muskel som inte är uppvärmd och är kall är stelare och utsätts hunden för till exempel en snabb rörelse är risken för muskelsträckning större då muskelfibrerna “rycks” ut snarare än att på ett elastiskt sätt töja sig väl anpassat till rörelsen.

Men hundar skadas ju och får förslitningar ändå?

Ja, det händer. Precis som att fotbollsspelare eller andra elitsportutövare får knäskador och liknande. Utsätter man hunden för en risk kan en skada ske, så är det bara. Du har dock genom bra fysisk träning och väl förberedda pass möjlighet att styra detta och minska risken för att något ska hända otroligt mycket i jämförelse med hur hög riskfaktorn är annars.

Ibland lyckas man fånga på bild hur kroppen faktiskt anstränger sig under olika övningar, det kan vara svårt att se annars när det går fort.

Vargar gör aldrig övningar eller går efter träningsprogram och de värmer inte upp!

Vargar utför ingen statisk träning som hundar gör och de rör sig dessutom mer eller mindre konstant, våra tamhundar rör sig i korta pass ett 2-4 gånger om dagen ungefär och ligger mycket still däremellan. Hundar är dessutom hundar och inte vargar så det är svårt att jämföra. De har helt olika förutsättningar.

Hur ska man värma upp?

Jag tycker att det är viktigt att få med alla muskler i uppvärmningen och därför räcker inte riktigt en kort rastningssväng på 10 minuter. Tiden i sig är en helt okej uppvärmning men däremellan finns det lite att göra. Jag brukar köra 2 minuter skritt (ja, skritt) 1 minut trav/jogg, 1 minut skritt, 1 minut trav/jogg på raksträcka. Sedan kör jag alltid slalom (tips! Träna in det som ett trick, att hunden kan gå slalom mellan dina ben för att verkligen mjuka upp sina sidor och töja/sträcka muskulaturen) och sedan trav/jogg igen och sista minutrarna en radda av “tricks” så som slalom, någon repetition fjärrdirigering (behöver inte se perfekt ut, det viktiga är att hunden på ett kontrollerat sätt får bra blodtillförsel till musklerna) och så backande(!) för att verkligen få med bakdelen som hunden naturligt ofta inte är helt medveten om. Obs! Det finns hur många sätt som helst att göra detta på, detta är bara en grundövning jag kör och som jag tycker funkar riktigt bra.

Jogga upp värmen i intervall.

Hur ska man varva ner?

Här slarvas det ofantligt mycket trots att nedvarvningen är minst lika viktig som uppvärmningen. Hunden behöver få komma ner i puls ordentligt och bli kall l å n g s a m t i ansträngda muskler för att inte ligga och bli stel vilket den inte blir på samma sätt om kroppen tillåts varva ner successivt snarare än att gå från total ansträngning till direkt vila. Nedvarvningen är stressreducerande och underlättar bortförseln av överskottsvärmen för kroppen, tänk på att hundar inte svettas genom kroppen och att de redan har svårt med att bli av med värme snabbt, då är detta särskilt viktigt! Låt hunden skritta i 10 minuter efter passet och gärna längre om den fortfarande inte har kommit ner i normalt flås, om du är duktig på att stretcha är det lämpligt att göra det efter avskrittningen för att försiktigt töja tillbaka muskeln i sitt normala tillstånd. En ansträngd muskel är ofta mer sammandragen varför stretching kan vara bra. Vet du att inte är helt säker på hur du ska stretcha är det bättre att låta bli. Ge då hellre din hund en lätt massage när ni kommer hem för att hjälpa till att mjuka upp musklerna. Är det kallt ute är det bra att låta hunden ha på sig ett täcke (när den har normalt flås och har fått bort överskottsvärmen).

Det var det för denna gången. Fortsätt gärna att ge förfrågningar på sådant ni vill läsa mer om så ska jag göra mitt bästa för att ta mig tid att skriva om det. Lättast är att ni helt enkelt skriver önskan i kommentarsfältet. Annars är det bara att hålla ögonen öppna för det är många inlägg på G som har med hundens kropp och träning att göra. Snart är det även dags för Grima att börja med vattentrask och laser mer kontinuerligt och självklart kommer en följetong göras på det.

Stay tuned 🙂


One thought on “Uppvärming (uppföljare till häst vs hundinlägget)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s