Hund vs Häst-Att skritta fram och skritta av.

I’m back! Och med råge. Jag har faktiskt smygskrivit en del inlägg som jag kommer att posta framöver, det är framförallt artiklar inom ämnen som rör hundens fysiologi och många åkommor och diagnoser en fysioterapeut arbetar med. Ämnena jag kommer att ta upp är olika ortopediska tillstånd, så som höftledsdysplasi, armbågsdysplasi, spondylos, L7S1 och även annat som rör ämnet. Idag handlar bloggen om hund vs häst. Inte om man ska ha hund eller häst, utan snarare mina tankar om “kulturen” kring att ha häst gentemot att ha hund och mina tankar och funderingar på varför det är som det är.

Som gammal hästägare är jag van vid att ha i åtanke att inte anstränga en häst på ett onödigt och okontrollerat sätt. Ni vet ibland när man ska kolla på film, kanske en gammal spaghettiwestern eller en film som handlar om svunna tider då hästen fortfarande var det huvudsakliga färdmedlet..hur många gånger har man då inte förfasat sig över hur hårt de rids? Män eller kvinnor kastar sig upp på deras ryggar, sliter tag i munnen på dem och hästarna går från stillastående till att få galoppera i sporrsträck över hederna för att ryttaren har bråttom iväg. Folk som kanske aldrig haft med hästar att göra reagerar kanske inte, men jag tror nog att de allra flesta som ridit någon gång ojjat sig över de stackars hästarna. På ridskolan får man tidigt lära sig vikten av att värma upp och skritta av sin häst innan ridpasset börjar, nåde den som slarvar! Är det inte likadant när man själv ska börja träna? På gymmet går man inte direkt till vikterna utan det är minst 10 minuter på cykeln eller crosstrainern som gäller, och så stretching efteråt. Hur ser det ut i hundvärlden då? Det kan jag säga att det ser faktiskt inte mycket ut alls i jämförelse.

Idag används hundar både som sällskapsdjur men även till tävling inom olika sporter och även om det har blivit och blir bättre så är det fortfarande alltför ofta hundägare inte har en tanke på att låta sin hund gå en sväng i koppel före och efter det är dags för race, det är nästan så att man tycker att helt okontrollerad lek (hård tackling i höga farter, tvärnitar och vurpor med mera) är lite kul och man skrattar lite åt “sin tokiga hund”. Kasta pinne eller leksak måste vara en av de populäraste aktiviteterna att göra med sin hund..och visst. En hund som inte är särskilt livlig och glatt springer iväg i lufsgalopp efter leksaken tar knappast skada av det, men inte sällan blir hundar väldigt exhalterade och kutar attan efter objektet, tvärnitar på framdelen och kastar sig tillbaka till husse och matte. “MEN VA?! Ska man inte få kasta pinne till sin hund längre???!”. Man får väl göra vad man vill, men varför egentligen? Kasta pinne är för mig ungefär lika romantiserat som att rida en häst i full kareta och göra en tvärnit (typ slide stop) 10 gånger på raken. Frågan är ju inte om de skadas eller slits av detta, utan när.

Något man måste ha i åtanke med hundar är att de ofta vill mer än vad de klarar av..och bara för att skadan inte kommer akut betyder det inte att lederna belastas mycket hårt av liknande aktiviteter. När det kommer till sportutövande märker jag alltför ofta av att det slarvas något oerhört med uppvärmning, och sedan blir folk förvånade över att hunden blir halt så ofta. Hunden kan naturligtvis bli halt ändå, men risken reduceras kraftigt när musklerna är mjuka och väl förberedda för ansträngningen som ska komma. Det är bara intressant att se så stora skillnader i dessa världar (häst och hund) då många hundägare är före detta ryttare som aldrig hade fått för sig att inte skritta fram och av ordentligt eller att utsätta sin häst för en onödig risk, medan man med sin hund utan vidare problem tar den från bilen till skydds eller agilityplan, kör ett rejält pass och sedan åker hem. I hästvärlden förebyggar man ofta med tillskott och behandlar hästarna med liniment, kyllera och mycket mer medan hunden helt enkelt är klar när den är klar. Intressant!

Jag klandrar verkligen ingen, detta beror på okunskap inom ämnet men med detta finns ju en förhoppning om att man inser vikten av att värma upp hunden inför allt från att få springa lös (om den verkligen vill sticka iväg så fort koppelhaken öppnats) till att köra ett bruks eller agilitypass. Upp och nedvarvning är viktigt, och låt mig förklara varför:

En muskel fungerar som mest optimalt och enligt sitt syfte när den har en god blodförsörjning, är uppvärmd och således mjuk och elastisk. Muskeln svarar lättare på hjärnans impulser (tex att hjärnan säger åt hunden att springa eller att den känner av underlaget via trampdynorna och tar emot dessa signaler från nerverna till hjärnan) vilket gör den mer reaktionskänslig. En mjuk och elastisk muskel är dessutom mycket mer töjbar vilket reducerar skaderisken om hunden till exempel skulle råka glida iväg med ett ben på halt gräs. Den är stabil, töjbar, reaktiv och stark. En muskel som är ouppvärmd är kortare och mindre elastisk, har inte mer än normal blodförsörjning och svarar inte lika snabbt för hjärnans impulser. Glider ett ben iväg eller hunden tar ut en rörelse för mycket är risken för en sträckning avsevärt högre då muskelfibrerna inte töjs ut på ett mjukt och kontrollerat sätt utan det blir mer av ett “ryck” ut i rörelsen vilket skapar en sträckning eller bristning med en inre blödning. Detta händer självklart inte alltid, men ofta nog och sträckningar och bristningar gör väldigt ont. En ouppvärmd muskel är dessutom instabil vilket även det gör att skaderisken ökar.

Det var allt för denna gången, nästa gång tänkte jag ta upp lite om anpassad träning till hund, så kallad “task specific” träning. Stay tuned 🙂

Ta det varsamt!


4 thoughts on “Hund vs Häst-Att skritta fram och skritta av.

  1. Superbra inlägg! Jag har också tänkt på det här med uppvärmning och nedvarvning i hundvärlden kontra hästvärlden, intressant att det ska vara så olika! Jag försöker alltid värma upp min hund innan träning och varva ned men jag tycker det är svårt att veta vad som är en lagom. Har du lust får du väldigt gärna skriva mer om vad som är en lämplig uppvärmning och nedvarvning för ett lydnadspass respektive ett sök/agility pass!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s