Ljudande del 2

Jag har ju lovat att uppdatera om träningen när det kommer till min “anti-ljud” kampanj med Harri. Det kan konstateras att det tar väldigt lång tid att grunda en ljudhund, inget snack om saken. För att lyckas behövs en ängels tålamod (vilket jag egentligen inte har, däremot har jag en djävuls envishet som är nästan lika bra) och mycket nyktert tänk, fuska a l d r i g.
Det är för det första ingen idé att träna de dagar man inte känner att man själv är i helt rätt balans, det ger absolut ingenting och vill man låta vovven bli trött i skallen är det i sådant fall spår eller något annat nosarbete som gäller, i mitt fall går jag ut och tränar vardagslydnadsgrejjer, medicinboll eller anskällningar, kamp och lossande= kul och bra för relationen. Sist men inte minst är naturligtvis att vara konsekvent den viktigaste ingrediensen i soppan, släpp inte igenom ljud på ett moment hunden förstår. Jag låter Harri ljuda vid inlärning för att inte störa ut hans kreativitet, han får uttrycka sig så mycket han vill bara han är aktiv och tar initiativ till att vilja lära sig något, när förståelsen för momentet sitter lägger jag in “kravet” att vara tyst.

Med allt detta i ryggen kan jag säga att det funkar, det finns botemedel även för de mest extrema fall 🙂 . Man får helt enkelt sätta sin iver att ha klara moment lite vid sidan och verkligen grunda noga, det betalar sig i slutändan. Vi har gått från att Harri skriker vid minsta antydan till ett kommando till att han jobbar med hög koncentration inomhus helt utan ljud, samt är på god väg även utomhus även om det inte är på samma nivå där. Vad jag gör rent praktiskt för att jobba bort ljudet har jag skrivit i detta inlägg , men jag kan tillägga att jag i dagsläget inte är rädd för att lägga lite tryck bakom kommandot “lägg dig” då jag ändå vill markera att jag inte gillar sinnestämningen han går in i. Observera dock att det inte är mycket, det får inte bli för hårt!

Just nu känns det skitkul att träna, och jag längtar något fruktansvärt till lydnadslägret vi ska på i sommar, förhoppningsvis hinner vi till kennellägret också så att vi kan få träffa alla Brigadare också, och vem vet om vi kanske testar lite traslekar då, något jag tror herrn skulle uppskatta. Hittade en bild på oss på google förresten, se nedan! Självförtroendet på topp för både Harran om mig som går från klarhet till klarhet med varandra. Sikta mot stjärnorna, eller hur? 😉


3 thoughts on “Ljudande del 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s