Att våga utmana

Det har blivit en hel del spår på sistone för schäferligan med tanke på det konstiga (men sköna) vädret. Nu när Grima i princip bara spårar är det extra kul att experimentera och lägga utmanande spår. Det roligaste av allt är att det är så oerhört utvecklande och att man ser resultat så himla snabbt!

Just nu försöker jag verkligen undvika att lägga tävlingsmässiga spår och gör allt för att hitta på klurigheter istället. På senare tid har vi jobbat en del med terrängskiften, konstiga mönster och “hinder”. Förra veckan blev det ett spår i skogen där miljön fick bestämma hur vi skulle gå. Det blev runt träd och stötte vi på hinder fick det bli en vinkel där och kanske en vinkel direkt igen, utöver det fick hon hoppa över ett vattendike (det klarade hon galant) och allt som allt gick spåret grymt bra. Häromdagen spårade vi på skolgården med underlag som asfalt, gummi, grus, sand, gräs och trädäck vilket gick riktigt jäkla skitbra!

i förrigår vart det ett vanligt fältspår (geggigt) med spetsar och snirklar i mörkret (gick sådär) och igår hade vi spårläggningshjälp av Rebecca där spåret gick från fält till skog över ett dike, hade en återgång vilket Grima aldrig har provat samt gick över ett fält där folk alltid släpper sina hundar. Liggtid ca 2,5 h i blåsigt väder. Spåret gick inte perfekt på så vis att allt bara flöt på, det var ett svårt spår för henne då det dessutom nästan inte låg någon näringshjälp någonstans. Det var dock väldigt upplyftande att se hur hårt och beslutsamt hon jobbade för att lösa uppgiften. Återgången tog hon perfekt vilket förvånade mig, sedan kom vi till en väldigt öppen del av fältet där hundlekarna brukar vara som värst och det blåste rätt hårt och där fick vi problem. Jag beslöt mig för att helt enkelt inte lägga mig i, hon fick kämpa och det kan man lugnt säga att hon gjorde, det tog tid (!) men istället för att blir trött verkade hon bara gå upp i intensitet för att verkligen ge sig tusan på att lösa sin uppgift. Det var så himla kul och upplyftande att se! Vi kom till slutet med världens bästa känsla i kroppen och Grima fick sin älskade blåa boll som belöning. Nästa spår blir på asfalt igen! 🙂

Harri har också fått spåra. Jag märker att spåranlagen är stoooora hos den lille herrn, just nu är det dock lite väl mycket muskler inblandade i spåret. Sista spåret vi gick var kanske rakt på 250-300 steg (hans fjärde spår i livet) med en liggtid på ca 35 minuter och där börjar det äntligen se ut som något. Där slog han på hjärnan och blev betydligt mer metodisk. Det ska bli kul att se vad det blir av honom! Ian spårar inte mycket alls nu, vi fokuserar på lydnaden så att vi kan anmäla oss till en tvåa snart. Han fick dock ett godisspår igår för aktiverings-skull. Ibland är det svettigt med tre hundar där alla ska ha sitt ^^

Bjuder på en teckning som jag gjorde förra veckan, nu är det dags för en vanlig hederlig promenad.


3 thoughts on “Att våga utmana

  1. Den där tecknade schäfern var inte dum. Riktigt snygg verkligen 🙂 Har faktiskt inte hittat in här tidigare, men det får det nog bli ändring på. Härlig blogg verkligen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s