Spår,lydnad,skola.

Puuh…Då är man äntligen tillbaka efter en minst sagt fullspäckad hundhelg.

Fredagen började med träning! Rebecca och Runa kom förbi för att köra spår och lydnad, denna gången i stekhet sol och på gräsfält. Samtliga av hundarna fick spåra idag. Ian som inte spårat på några veckor fick ett väldigt enkelt rakt spår på 300 meter, ej förarlagt och endast med klöv, liggtid ca 1.10. Jag ville mjukstarta då han verkligen utmanades i spåret senast och dessvärre (beror på hur man ser det, vi lärde ju oss något!) stötte vi på lite för stora utmaningar för honom just då (torrt, varmt och väldigt mycket färska viltspår som korsade det han skulle följa) vilket gjorde att han fick stöttas sista biten. Spåret han fick nu var mest ett aktiveringsspår och för att han skulle få en snabb belöning. Han klarade det naturligtvis galant.

Vi testade Runa som inte gått många ej förarlagda spår i sitt liv. Jag gick ett rakt spår till henne och lade två föremål, liggtid kanske 20-30 minuter. Rebecca släppte på henne så att hon fick ta upp det själv vilket hon gjorde omedelbart och spårade mitt spår som att hon aldrig gjort annat. En miss av föremål då det blev en liten missbedömning i spårsläppet, men väldigt kul att se att hon var så pass obrydd över vem spårläggaren var.

Rebecca gick ett spår till mig med 5 vinklar och 4 föremål. Första sträckan var ca 300 steg medan resterande blev relativt tight på ca 80-100 steg per sträcka (totalt ca 650 steg) Liggtid ca 1.20. Vad ska jag säga, hon spårade himmelskt bra! Jag är så himla nöjd med precis allt. Farten, djup nos, mitt i spårkärnan, fina vinklar och hon markerade samtliga apporter med bravur. Yes! Älskar den känslan. 🙂 Grima såg ut att tänka “Äntligen” då hon är en hund som faktiskt behöver utmanas en del i spåret för att inte bli nonchalant.

Vi knallade hem i stekhettan och fikade enligt den oskrivna hundträningslagen, sedan blev det ett kort pass lydnad. Grimas position börjar verkligen att komma till sin rätta, den jobbar vi vidare på så att hon verkligen får en stabilitet i det fria följet, jag vill inte att hon ska börja “såga” då hon lätt vill hamna för långt fram. Vi körde även en platsliggning, Ian tränade lägganden och jag ser små framsteg (alltid något). Runa tränade störning och imponerade på mig då jag gjorde mitt bästa för att störa ut henne ur fokus och position genom att ropa, be Ian skälla (vilket han så gärna gör), flänga runt..ja allt. Hon hade bara fokus på sin matte. Så himla duktig 🙂

På kvällen tog jag med mig Grima till Köping där vi bodde i helgen. Skolan var stationerad i Kungörs hundarena denna gången (15 min med bil från hotellet) och hela helgen har gått åt att lära sig att palpera och känna igenom alla hundar och deras muskler, ligament, skelett och leder. Det kanske låter lätt, men det är riktigt svårt och samtliga av oss var himla trötta efter dagens slut. Jag måste säga att jag är så himla stolt över min hund som helt accepterar att så många olika människor är framme och “kladdar” på henne. Hon är verkligen en klippa. Vi passade naturligtvis även på att nyttja arenan och träna lydnad i pauserna. Det blev ytterligare positionsträning då de hade fiffiga speglar där, nyttigt att själv kunna se vad som behöver pillas på.

Övrigt: Anna Holmgren som var vår lärare vid detta kurstillfälle kände igenom henne och rekommenderade laserbehandling då hon/vi hittade en del stelhet och ömhet i spondylosområdet, så det ska vi ordna. Jag har även beställt en Novafon som jag ska börja använda på henne och mig själv, det känns som en bra investering.

Jaha, det var en hel novell om de senaste dagarnas aktiviteter, ingen text utan bild dock. Här kommer en bildbomb 🙂

Spårmarkerna

Ian i full fokus

Grimas tur

Spårslut, massor med beröm 🙂

Plats

Det börjar att likna något!

Terrierhetsning ingår i träningen

Glad och käck 🙂

Avslut med lek


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s