Helt rätt attityd!

Det finns faktiskt ingen bättre känsla än när man får ett kvitto på det jobb man har lagt ner genom ett grymt gensvar från sin hund, och särskilt från sin terrier! Jag har jobbat som attan med Ians attityd under träning då som jag tidigare nämnt har haft problem med snifferier och att han inte riktigt “håller ihop” när det gäller. Det har blivit mycket att dra upp honom i positiv stress men även att faktiskt gå in och tala om att när det är träning är det träning och inte tid för att lajja runt med en massa annat, utöver det har störningsträningen som vi har fått hjälp med varit en av de största bidragande faktorerna till att det fungerar bra nu. Allt som oftast har det gått väldigt bra när vi tränat hemma, inget konstigt med tanke på att störningen är minimal där och lille herrn då har lätt för att rikta sin uppmärksamhet rätt.

Igår var vi med på en träningstävling arrangerad av hemmaklubben. Vi hann dit precis innan det slutade och hann således inte värma upp vilket inte är helt optimalt. Nåväl, jag bad om att få göra en hel linförighet, ett hopp, tandvisning och apportering och det gick på följande vis:

Linförighet: Mycket käck och nästan lite övertänd, lite slarv i höger/vänster-om halt vilket jag ser väldigt positivt på! Hellre lite slarv och en skitglad hund på plan än motsatsen.

Hopp över hinder: Han var så ivrig att det blev en tjuvstart, vi fick göra om det och då vart det toppen. Sötnos ❤

Apport/fasthållande: Utmärkt, reste lite på rumpan i iver.

Tandvisning: Utmärkt! Hade önskat att TL vågade vara lite mer fast i sin hantering.

Vi fick kommentaren av TL att “Man ska ju inte ha förutfattade meningar, men det är så himla roligt att se någon jobba med en så ovanlig ras och komma in och ha en sån fin lydnad och linförighet”. Gud vad glad jag blev åt den kommentaren, för det ÄR inte lätt alla gånger med en hund som har så mycket egen vilja 🙂

Vi gick hem med lätta steg efter att allt ar klart, tjoho!

I övrigt har vi tränat mycket läggande på sistone, för det är ett moment vi verkligen måste ta itu med-Läggande under gång. Det är helt otroligt vad svårt det har varit att få till det med Ian, vilket dessvärre resulterat i att vi undvikit det lite…Nåja, inte nu. Vi tränar i första hand på att han INTE ska svara på retning från mina händer (om jag har godis eller leksak) eller annat som kommer ovanifrån. Han vill så gärna “följa med” handen och jag tror att det är grundproblemet till att han inte vill lägga sig ordentligt. Vi nöter vidare helt enkelt, annars är planen nu att träna en massa andra moment för att upprätthålla attityden och intresset och inte nöta för mycket detaljer då han tröttnar lätt.

Grima och jag nöter fram en förbättring av positionen. Jag har använt externbelöning bakom henne och jag tycker absolut att det funkar! Hon är min klockrena läxa på hur man inte ska lära in fotgåendet på en hund (boll i mun eller ficka). Hon blir sååå taggad och har redan en sådan framåtbjudning att nu går sådana belöningar bort och jag matar ner henne för att dämpa och få mer koncentration. Vi var på klubben häromdagen och övade hopp/sitt också vilket gick väldigt bra. Nu är det egentligen bara rutan som behöver befästas innan vi kan anmäla till tvåan, samt en del störningsträning då även hon haft det lite dåligt med det. I övrigt har vi spårat hårda spår och kommer att fortsätta med det växelvis med ängsspåren. På grund av tidigare slarvhar jag börjat att lägga näring tätare igen och ökat svårighetsgraden, då kommer hon in i “spårbubblan” på rätt sätt eftersom att hon annars har en förmåga att bli lite nonchalant.

Ja vad ska man säga, vi är verkligen i full gång och det känns otroligt roligt och bra! Avslutar inlägget med en bild på en glad skit, Ian efter träningstävlingen! 🙂


4 thoughts on “Helt rätt attityd!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s