Söndagsspår

Vi är i full gång och idag gick stapeln av för årets 5:e spår. Underlaget var gräsfält, egentligen väldigt fina förhållanden. Spåret var U-format , ca 400 steg med vind åt både höger och vänster. Liggtid ca 45 minuter. Istället för att göra skarpa vinklar experimenterade jag och gjorde “böjar” istället i hörnen med relativt tätt med näring (tyckte jag då).

Spåret började riktigt bra, hon har arbetat jättefint i spåret de första 4 tillfällena med både näsan och hur hon markerar. Hon ligger verkligen i kärnan och är i full fokus. Idag hade vi mycket störning med många bilar som körde bara tre meter bredvid första sträckan och folk som rastade sina hundar längre bort, inga problem! Däremot dök det direkt upp problem i första böjen på spåret, en del förvirring uppstod i upptäckten av denna nya “form” vilket egentligen inte är konstigt med tanke på att hon bara gått böjar någon enstaka gång förut. Detta resulterade i att hon tappade spåret i andra sträckan och fick leta en stund innan hon var tillbaka igen. Jag var väldigt noga med att fortsätta låta henne jobba självständigt för att hitta tillbaka och stötta då hon lätt tappar lite självförtroende när misstag uppstår. Jag har varit duktig på att lägga mig i förut men har på senare tid lärt mig att låta bli och låta henne sköta det själv eftersom att det faktiskt är hon som äger spårförmågan och inte jag 😉 . Mycket pepp och beröm när andra sträckan togs upp och hon spårar utmärkt fram till nästa böj. Även här uppstår lite förvirring men det går betydligt bättre att hitta tredje sträckan mot mål. Sista sträckan tas alltså upp fint och noggrant igen och slutapporten markeras jättefint. I dessa sträckor ligger nästan ingen näring, däremot blir det bakläxa till mig att lägga näring tätare i svårare situationer för att minimera risken för misstag.

Trots att det gick “sådär” känns dagens spår roligt. Det är intressant att stöta på problem för att få klura lite på hur de ska lösas. Jag blir dessutom glad över att se att hon har en väldigt bra “kamplust” i spårandet då hon verkligen kämpar järnet för att lösa sin uppgift. Fina Grima!

Vi avslutade med en promenad och jag hann knäppa några bilder på dem i solen. Äntligen är våren här!

Kvälls-update.

Ian fick gå ett spår nu på kvällen. Dessvärre hann jag inte lägga ner särskilt mycket tid på det. Spåret blev kanske 200 meter långt och fick ligga ca 2 timmar. Ej blodat, en vinkel och vildsvinsklöv och mycket kuperad terräng, bla över ett litet vattendrag. Just vid vattnet blev det lite virrigt, resterande skötte han som vanligt riktigt bra. Nästa spår ska bli mer välplanerat och eventuellt på fält. Ser fram emot det 🙂


3 thoughts on “Söndagsspår

  1. Duktiga Butti-Butt! ❤
    Vi har ju massa fält här ju, om du vill lägga till Ian-Fian? ^^
    Fina bilder på dom, spc den första på demolera-Grima. Kan nästan känna hennes njutning av att döda. 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s